Schee Tunnel

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
Victor M. Lansink
€ 308,00 Incl. btw
Op voorraad
Afmeting B x H (in cm):
90 x 60

Fotograaf:
Victor M. Lansink

Omschrijving:
Locatie: Sprockhövel, Wuppertal
De spoorlijn Wuppertal Wichlinghausen – Hattingen is een van de vele spoorlijnen die na het instorten van de kolenmijnbouw in het Ruhrgebied overbodig werd. De lijn voert door bergachtig gebied en de bouw van enkele grote “kunstwerken” was daarom noodzakelijk, zoals een spoortunnel onder de Hasslinghauser Rücken bij de buurtschap Schee ten noorden van Sprockhövel bij Wuppertal. De tunnel bestaat uit twee onafhankelijke tunnelbuizen van ongeveer 722 meter. Door de hier getoonde oostelijke tunnelbuis (gebouwd in 1902) heeft al sinds de Tweede Wereldoorlog geen trein meer gereden: de tunnel werd toen gebruikt als montageruimte voor vliegtuigonderdelen en werd door de Duitsers aangeduid onder de codenaam “Kauz” (steenuil). Dergelijke geheime oorlogsfabrieken kregen bijna altijd de naam van een vogelsoort als schuilnaam. De Duitse oorlogsindustrie verschool zich graag in spoortunnels omdat ze daar relatief veilig zaten voor Engelse luchtaanvallen. Of de hier destijds gelegerde dwangarbeiders daar ook zo over dachten, is de vraag. In de tunnel zijn nog sporen te vinden van de installaties die voor de vliegtuigindustrie zijn ingebouwd. De tunnel is tegenwoordig niet meer toegankelijk (vleermuizenreservaat) en staat gedeeltelijk onder water omdat de afwateringskanalen niet meer functioneren. 

Deze foto wordt uitgegeven in een gelimiteerde oplage van 100 afdrukken. Iedere afdruk wordt geleverd met een fotopaspoort waarin het oplagenummer vermeld staat. 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
 Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »